Το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου (B Level ή anomaly scan)

Το υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου (b level ή anomaly scan) γίνεται συνήθως από την 20ημέχρι την 23η εβδομάδα της κύησης και έχει σαν αντικείμενό του το λεπτομερή, κατά το δυνατόν, έλεγχο της οργανογένεσης του εμβρύου, δηλαδή τον έλεγχο της εμβρυικής ανατομίας και συνεισφέρει σημαντικά:

Α) στον έλεγχο της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου, καθώς και στον προσδιορισμό της θέσης και της ωριμότητας του πλακούντα και στην εκτίμηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού.

Β) στην αποκάλυψη στο έμβρυο ανατομικών βλαβών που αυξάνουν τον κίνδυνο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Γ) στην εκτίμηση της αιμοδυναμικής στα μητριαία αγγεία καθώς και στην ομφαλίδα. Αν οι μετρήσεις αυτές αποκαλύψουν παθολογική ροή, η κύηση αμέσως κατατάσσεται στην ομάδα ‘υψηλού κινδύνου’ για υπολειπόμενη ανάπτυξη (IUGR) ή και για προεκλαμψία. Αυτό έχει σαν συνέπεια την πιο εντατική παρακολούθηση της κύησης.

Με αυτό το υπερηχογράφημα ανιχνεύονται πολλές συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου αλλά όχι όλες. Δηλαδή αν και το φυσιολογικό υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μιας σοβαρής συγγενούς ανωμαλίας του κυήματος, δεν μπορεί όμως να την εξαλείψει. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη, είτε γιατί μια ανωμαλία δεν είναι ανιχνεύσιμη στο χρόνο της εξέτασης, είτε γιατί αυτή είναι δυσδιάγνωστη για άλλους αντικειμενικούς λόγους, όπως παχύσαρκη έγκυος ή κακή εμβρυική θέση, μπορεί αυτή να μην ανιχνευθεί τελικά. Σε μερικές περιπτώσεις είναι πιθανό να ζητηθεί επανεκτίμηση με τη συμβολή ακόμα και άλλων ειδικών, όπως του γενετιστή, του παιδοχειρουργού ή του παιδοκαρδιολόγου.

© Γιάννης Μπίρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.