Η νεφρική λειτουργία και το τρέξιμο

Καλή χρονιά!

Πολλοί από εμάς ξεκινάμε τη νέα χρονιά θέτοντας νέους στόχους για την υγεία μας, όπως η εκκίνηση ενός προγράμματος άθλησης. Το τρέξιμο είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές και μαζικό άθλημα, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Όμως η δημοτικότητα του τρεξίματος δε σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούν και μύθοι γύρω από αυτό. Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουμε τι ισχύει επιστημονικά, ετοιμάσαμε ένα εκτενές κείμενο με θέμα το τρέξιμο και τη νεφρική λειτουργία.

Κατεβάστε το εδώ.

Καλά χιλιόμετρα!

Σιδηροπενική αναιμία σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Ένας ύπουλος εχθρός, κυρίως για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι η σιδηροπενική αναιμία. Η αναιμία είναι μια παθολογική κατάσταση όπου το σύστημα μεταφοράς του οξυγόνου στο αίμα δεν επαρκεί. Υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς είναι κυρίως η αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και αποτελείται από τέσσερις πρωτεϊνικές αλυσίδες.
Συνεχίστε την ανάγνωση του “Σιδηροπενική αναιμία σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων”

Η αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος Β επιπέδου – B Level (anomaly scan)

Η αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος στο β΄ τρίμηνο, μπορεί να αποδοθεί με την παρακάτω παράγραφο, που διατυπώθηκε από το RoyalCollege of Obstetricians and Gynaecologists της Αγγλίας τον Ιούλιο του 2000 και παρατίθεται εδώ σε μετάφραση:

‘Περίπου οι μισές από τις ανατομικές ανωμαλίες που προκαλούν σοβαρές δυσκολίες θα απεικονιστούν στο υπερηχογράφημα, ενώ οι άλλες μισές δεν θα απεικονιστούν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το υπερηχογράφημα είναι φυσιολογικό, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το νεογέννητο να έχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα’

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Η αποτελεσματικότητα του υπερηχογραφήματος Β επιπέδου – B Level (anomaly scan)”

Το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου (B Level ή anomaly scan)

Το υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου (b level ή anomaly scan) γίνεται συνήθως από την 20ημέχρι την 23η εβδομάδα της κύησης και έχει σαν αντικείμενό του το λεπτομερή, κατά το δυνατόν, έλεγχο της οργανογένεσης του εμβρύου, δηλαδή τον έλεγχο της εμβρυικής ανατομίας και συνεισφέρει σημαντικά:

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου (B Level ή anomaly scan)”

Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη

Ένα σχετικά συχνό, περίπου στο 1-5% του ενηλίκου, κυρίως ανδρικού πληθυσμού, τυχαίο υπερηχογραφικό εύρημα είναι οι πολυποειδείς παθήσεις του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Αυτοί οι μικροί, συνήθως μισχωτοί πολύποδες εδράζονται κυρίως στην πλευρά της κοίτης. Πέντε τύποι πολυπόδων απαντώνται στη χοληδόχο κύστη. Αυτοί είναι:

    Χοληστερινικοί πολύποδες: αποτελούν το 60% των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης, είναι πολυποειδείς σχηματισμοί με μέγεθος 3mm μέχρι 10mm, που πάνω τους επικάθονται κρύσταλλοι χοληστερόλης (ποσοστό μεγαλύτερο του 90%), συνήθως, αν και όχι απαραίτητα, σε άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

    Αδενομυωματώδεις πολύποδες: η καλοήθης υπερπλασία του επιθηλίου της κύστης, δηλαδή η αδενομυωμάτωση, που χαρακτηρίζεται από τις κατά τόπους ‘καταδύσεις’ του βλεννογόνου της χοληδόχου κύστης στο υπερπλαστικό μυϊκό τοίχωμά της, μπορεί να δώσει μικρούς, αθώους πολυποειδείς σχηματισμούς που προβάλουν στο εσωτερικό της κύστης. Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες αποτελούν το 25% των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης. Είναι συνήθως μονήρεις, με μέγεθος 10-20mm και εμφανίζονται κυρίως στον πυθμένα της. Η μόνη κλινική σημασία της αδενομυωμάτωσης είναι όταν αυτή είναι τμηματική και προκαλεί ομόκεντρη στένωση του αυλού της κύστης. Τότε θα πρέπει να ακολουθεί χολοκυστεκτομή, αφού στο 6,4% αυτών των περιπτώσεων, όπως έχει αποδειχθεί από διεθνείς μελέτες, συνυπάρχει καρκίνος της χοληδόχου κύστης.

    Φλεγμονώδεις πολύποδες: είναι ο τρίτος σε συχνότητα τύπος πολυπόδων της χοληδόχου κύστης, αφού αφορά το 10% των συνολικών ευρημάτων. Αποτελούνται από κοκκιώδη και ινώδη ιστό, συνήθως είναι μονήρεις και έχουν μέγεθος από 5mm μέχρι 10mm.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Πολύποδες στη χοληδόχο κύστη”

Υπερηχογραφική διάγνωση ρήξης αχίλλειου τένοντα

Οι οπίσθιοι μύες της κνήμης (γαστροκνήμιος και υποκνημίδιος) καταφύονται στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας με τον Αχίλλειο ή πτερνικό τένοντα. Αυτός είναι ο ισχυρότερος τένοντας του σώματος.

Οι κακώσεις στον Αχίλλειο είναι σοβαρές και αφορούν μερική ή και ολική ρήξη του τένοντα. Λόγω της αιμορραγικής συλλογής και του συνοδού οιδήματος, δεν υπάρχουν ψηλαφητικά ευρήματα που να επιτρέπουν τον έλεγχο της ακεραιότητας του τένοντα. Ο τραυματίας στην όρθια θέση δεν μπορεί να σηκώσει την πτέρνα του, ενώ στην ύπτια θέση δεν μπορεί να σπρώξει τα δάκτυλα του τραυματισμένου ποδιού προς τα κάτω.
Συνεχίστε την ανάγνωση του “Υπερηχογραφική διάγνωση ρήξης αχίλλειου τένοντα”

Παθήσεις του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος

Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή της υπερηχογραφίας στη διάγνωση παθήσεων του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος. Εύκολα, ανώδυνα και με εξαιρετική ακρίβεια ανιχνεύουμε σήμερα υπερηχογραφικά τις διαταραχές της λειτουργίας ή και της δομής τους. Εδώ θα δούμε αδρά την ανατομία και τη λειτουργία αυτών των ευγενών οργάνων του ανώτερου πεπτικού, έτσι ώστε να γίνονται κατανοητά τα υπερηχογραφικά ευρήματα από τις συνήθεις παθήσεις τους.
Συνεχίστε την ανάγνωση του “Παθήσεις του ήπατος, των χοληφόρων και του παγκρέατος”

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) σε νεογνά και βρέφη

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) [Gastroesophageal reflux disease (GERD)]ονομάζεται η ‘αναγωγή’ γαστρικών υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο. Στα νεογνά και στα βρέφη συνήθως οφείλεται σε ανωριμότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, δηλαδή μιας ‘ανεπίστροφης’ βαλβίδας που δεν επιτρέπει την αναγωγή των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) σε νεογνά και βρέφη”

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι από τις πιο συνηθισμένες αυτοάνοσες παθήσεις. Πιστεύεται ότι κρύβεται πίσω από την πλειοψηφία των περιπτώσεων πρωτογενούς υποθυρεοειδισμού και αφορά κατά μέσο όρο 5% του λευκού πλυθησμού. Παράλληλα, απαντάται περίπου πέντε με δέκα φορές συχνότερα στις γυναίκες, ενώ οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αυξάνονται με την ηλικία. Αξίζει λοιπόν να δούμε με λεπτομέρεια ποιος είναι ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην εμφάνιση των αυτοάνοσων νοσημάτων γενικά, και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto πιο συγκεκριμένα.
Συνεχίστε την ανάγνωση του “Το ανοσοποιητικό σύστημα και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto”

Καλοήθεις παθήσεις του μαστού

Αυτό το άρθρο έχει ως θέμα τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Συγκεκριμένα, θα δούμε τις διαγνωστικές προσεγγίσεις αυτής της ομάδας παθήσεων, καθώς και λεπτομέρειες για τα ευρήματα κάθε πάθησης.

Περιεχόμενα

Ο Μαστός
Παθήσεις του μαστού
Καλοήθεις παθήσεις του μαστού
Ινοκυστική νόσος του μαστού
Αδένωση
Θηλωμάτωση
Ενδοπορώδες θήλωμα
Ινοαδένωμα
Λίπωμα
Κύστεις του μαστού
Συνεχίστε την ανάγνωση του “Καλοήθεις παθήσεις του μαστού”