Συχνες Ερωτησεις


Τι είναι το υπερηχογράφημα;

Η υπερηχογραφία είναι µια διαγνωστική µέθοδος που χρησιμοποιεί ηχητικά κύµατα πολύ υψηλής συχνότητας (από 2 µέχρι και 11 εκατομμύρια κύκλους το δευτερόλεπτο!) και εφαρμόζεται σε ευρεία κλίµακα στην ιατρική. Η απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων του σώµατος, δηλαδή το τελικό αποτέλεσµα αυτής της διαγνωστικής μεθόδου, είναι το υπερηχογράφηµα.

Οι υπερηχογραφικές εικόνες, αφορούν την κύηση και τον έλεγχο του εμβρύου σε όλες της φάσεις της οργανογένεσής του αλλά και την υφή των εσωτερικών, συμπαγών οργάνων του σώµατος. Έτσι, εκτός από την κύηση, µε τον υπέρηχο εξετάζονται όργανα από την άνω κοιλιά, όπως το συκώτι, η χοληδόχοςκύστη, το πάγκρεας και ο σπλήνας, τα νεφρά και τα επινεφρίδια από τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο αλλάκαι όργανα της κάτω κοιλιάς, όπως η ουροδόχος κύστη, η μήτρα και οι ωοθήκες για τις γυναίκες ή ο προστάτης για τους άνδρες. Ακόµα, µε το υπερηχογράφηµα παίρνουµε εικόνες από την υφή «επιφανειακών» οργάνων, όπως του θυρεοειδή, του µαστού ή και άλλων «µαλακών µορίων», όπως αδένες, µύες ή τένοντες. Σηµαντική ακόµα είναι η διαγνωστική συμβολή και η ασφαλής χρήση των υπερήχων στην παιδιατρική και κυρίως για τα βρέφη και τα νεογνά. Εκτός από τις άλλες εφαρμογές τους, οι υπέρηχοι βοηθούν σηµαντικά τον παιδίατρο και στη µελέτη των ισχίων των νεογνών.

Το έγχρωμο DOPPLER (TRIPLEX) έδωσε νέα ώθηση στη διαγνωστική χρήση των υπερήχων στην ιατρική, αφού βοήθησε στην ανίχνευση της αιμοδυναμικής των αγγείων των οργάνων. Έτσι έγινε προσιτή η µελέτη για την καρδιά, τις καρωτίδες, την κοιλιακή αορτή και τα περιφερικά αγγεία. Ακόµα, µε τη χρήση του έγχρωμου TRIPLEX και την ανίχνευση της χαµηλής ροής (POWER DOPPLER), έγινε πιο εύκολη και η µελέτη της κυκλοφορίας στον οµφάλιο λώρο στην κύηση. Μερικές φορές μάλιστα, η εξέταση είναι σωτήρια για την κύηση, αφού µπορεί να αποκαλύψει περιελίξεις του οµφάλιου λώρου ή και αιµοδυναµικές διαταραχές στην τροφοδοσία και την ανάπτυξη του εµβρύου. Αναμφισβήτητα, µια σηµαντική εξέλιξη στη σύγχρονη υπερηχογραφία είναι η «ζωντανή» real time τρισδιάστατη απεικόνιση (4D). Έτσι, όπως παλιότερα παρακολουθούσαµε µε τον υπέρηχο την κίνηση σε δύο διαστάσεις, τώρα µπορούµε να κάνουµε το ίδιο και τρισδιάστατα. Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά του 4D από το απλό τρισδιάστατο (3D) και βέβαια το παλιότερο υπερηχογράφηµα δύο διαστάσεων (2D). Ουσιαστικά η μετεξέλιξη του 3D σε ζωντανή παρακολούθηση (real time), πρόσθεσε στις τρεις διαστάσεις του χώρου (µήκος, πλάτος, ύψος) και την τέταρτη διάσταση που είναι βέβαια ο χρόνος και έδωσε το υπερηχογράφηµα 4D.

Τι είναι το υπερηχογράφημα 3D/4D;

Η εξέλιξη της κλασικής υπερηχογραφίας δύο διαστάσεων (2D), οδήγησε πριν από λίγα χρόνια στην τρισδιάστατη υπερηχογραφική απεικόνιση (3D). Η μετεξέλιξη της τρισδιάστατης εικόνας σε ζωντανή παρακολούθηση (real time), πρόσθεσε στις γνωστές τρεις διαστάσεις του χώρου (μήκος, πλάτος, ύψος) και το χρόνο σαν μία ‘τέταρτη διάσταση’ και έδωσε το υπερηχογράφημα 4D.

H 4D απεικόνιση είναι η σε πραγματικό χρόνο προβολή μιας 3D εικόνας, δηλαδή είναι η ‘ζωντανή παρακολούθηση’ της τρισδιάστατης εικόνας. (Το 4D είναι η συντόμευση του όρου ‘four dimensional’). Έτσι, όπως παλιότερα παρακολουθούσαμε με τον υπέρηχο, ‘ζωντανά’ (real time) την κίνηση σε δύο διαστάσεις, τώρα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και τρισδιάστατα. Αυτή ακριβώς είναι και η διαφορά του 4D από το απλό τρισδιάστατο 3D και βέβαια το παλιότερο υπερηχογράφημα 2D. Αυτό έχει σαν επακόλουθο τη δυνατότητα της ‘ζωντανής’ παρακολούθησης των εσωτερικών ανατομικών δομών. Για παράδειγμα, η μελέτη της μορφολογίας και της κινητικότητας του εμβρύου επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για την ανάπτυξή του, ενώ η απεικόνιση του προσώπου του μας επιτρέπει τον λεπτομερή έλεγχο για πιθανές δυσμορφίες (λαγώχειλος, λυκόστομα κ.α.). Ακόμα σε περιπτώσεις που γίνεται οδηγούμενη τρισδιάστατη παρακέντηση, η διαδικασία είναι πιο απλή και ακίνδυνη αφού η βελόνα είναι ευδιάκριτη όταν αυτή ‘διαπερνάει’ τους ιστούς. Βέβαια εκτός από τις πραγματικά όμορφες και εντυπωσιακές τρισδιάστατες ‘ζωντανές’ εικόνες των εμβρύων και των εσωτερικών ανατομικών δομών, με τη χρήση του GE VOLUSON 730 4D και την πολύ καλή επεξεργασία του σήματος από αυτό, παράγονται υψηλής ποιότητας υπερηχογραφικές εικόνες (exclusive 4D technology).
Στο εργαστήριό μας, η κλασική υπερηχογραφία 2D, το έγχρωμο DOPPLER (triplex), η ανίχνευση χαμηλής ροής (POWER DOPPLER)και η τεχνολογία 4D, με το GE VOLUSON 730 4D μας δίνει πολύ ευκρινείς εικόνες από τις εσωτερικές ανατομικές δομές. Έτσι γίνονται εξετάσεις για την άνω και την κάτω κοιλιά, το ουροποιητικό, το κυκλοφορικό και τα περιφερικά αγγεία αλλά και τα επιφανειακά όργανα (θυρεοειδή, μαστούς, όσχεο, λεμφαδένες αλλά και μύες και τένοντες).

Βέβαια, εντυπωσιακή είναι η απόδοση του 4D στις εξετάσεις για την κύηση. Από τον αρχικό υπερηχογραφικό έλεγχο που μπορεί να γίνει από την 5η εβδομάδα, τον έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας (ΝΤ) και του ρινικού οστού (ΝΒ) από την 11η μέχρι τη 14η, το a-test γύρω στη 16η εβδομάδα, τον έλεγχο του β’ επιπέδου από την 18η μέχρι την 24η αλλά και το triplex της ομφαλίδος ή το βιοφυσικό profile στο τέλος της κύησης, η 4D απεικόνιση προσφέρει μοναδικές εικόνες από τη μορφολογία αλλά και τις ανατομικές δομές του εμβρύου. Έτσι με το υπερηχογράφημα 4D η ενδομήτρια ανάπτυξη γίνεται κατανοητή απ’ όλους και επιπλέον η ‘ζωντανή’ παρατήρηση προσφέρει ηρεμία, ασφάλεια και γαλήνη στην έγκυο και τo περιβάλλον της.

Όλες οι εξετάσεις μπορούν να εγγραφούν σε DVD, για οικιακή χρήση!

Χρειάζεται προετοιμασία για μια υπερηχογραφική εξέταση;

Μερικές από τις υπερηχοτοµογραφικές εξετάσεις απαιτούν προετοιμασία. Έτσι, στο διακοιλιακό υπερηχογράφηµα της ελάσσονος πυέλου για τον έλεγxo της ουροδόχου κύστης και του προστάτη για τους άνδρες ή της µήτρας και των εξαρτημάτων για τις γυναίκες, απαιτείται µια σχετικά γεµάτη ουροδόχος κύστη. Έτσι η κύστη γίνεται «παράθυρο» για την απρόσκοπτη διέλευση της δέσµη των υπερήχων, αφού εκτός από την ενίσχυση του σήματος της δέσμης, απομακρύνει και τις κοντινές εντερικές έλικες που παρεμποδίζουν την καλή απεικόνιση. Και αυτό γιατί ο αέρας, που µπορεί να περιέχουν οι εντερικές έλικες, λειτουργεί σαν παράσιτο για τη δέσµη των υπερήχων. Αυτή ακριβώς είναι και η αιτία που δεν είναι δυνατή η υπερηχογραφική εξέταση των κοίλων σπλάγχνων που περιέχουν αέρα (στοµάχι, έντερο ή πνεύµονες).
Στην εξέταση για την άνω κοιλιά δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί γεύμα για 6 µέχρι 8 ώρες πριν την εξέταση. Νερό, αφεψήματα ή και µια φρυγανιά µε λίγο µέλι δεν εμποδίζουν την εξέταση και επιτρέπονται. Για τις οδηγούμενες µε υπέρηχο βιοψίες χρειάζεται ένα «αιμορραγικό» προφίλ κυρίως στις περιπτώσεις που ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικά.

Προετοιμασία για υπερηχογράφημα κοιλιάς σε νήπια και παιδιά

Για τον έλεγχο της κοιλιάς σε ένα βρέφος πάρτε µαζί σας ένα παιχνιδάκι ή την πιπίλα του καθώς και ένα μπουκάλι µε χυµό ή και γάλα για να του το δώσετε µετά την εξέταση. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, σηµαντική βοήθεια θα προσφέρει στο βρέφος η ηρεµία στον τόνο της φωνής σας. Λέγεται ότι τα νήπια και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας θυµούνται τις εξετάσεις τους µόνο για λίγη ώρα. Έτσι και εσείς µιλήστε του για την προγραμματισμένη εξέτασή του, µόνο λίγη ώρα πριν, στο δρόµο προς το ιατρείο. Η ειλικρίνεια είναι ο καλύτερος βοηθός στην εξέταση. Για να αισθάνεται το παιδί πιο άνετα πάρτε µαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι Φυσικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης το παιδί θα αισθάνεται την ασφάλεια της παρουσίας των γονιών του. Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας απαιτούν ακόµα πιο ειλικρινείς απαντήσεις. Λόγω της αναπτυγμένης σε αυτή την ηλικία φαντασίας, θα πρέπει να τους λέµε πάντα την αλήθεια για την εξέταση που πρόκειται να κάνουν, ώστε αυτά να µη φαντάζονται κάτι περισσότερο από την απλή διαδικασία µιας υπερηχογραφικής εξέτασης. Πείτε στο παιδί ότι θα έλθει στο ιατρείο για να βγάλει μερικές φωτογραφίες από το εσωτερικό της κοιλιάς του, τις οποίες χρειάζεται ο γιατρός του για να το βοηθήσει να γίνει καλά.Σε ένα παιδί που πρέπει να εξετασθεί στην κάτω κοιλιά, η προετοιμασία είναι ανάλογη µε αυτή των ενηλίκων. Μισή έως µία ώρα πριν από την προγραμματισμένη εξέταση δώστε του δύο ή τρία ποτήρια νερού ή χυµού. Φυσικά µέχρι να έλθει στο ιατρείο δεν πρέπει να ουρήσει Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Είναι ασφαλές το υπερηχογράφημα;

Η υπερηχογραφική εξέταση είναι απόλυτα ασφαλής. Τα σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα υπερήχων παράγουν µόνο ήχο ψηλής συχνότητας (υπέρηχο) και δεν εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία. Οι διαφορετικών συχνοτήτων κεφαλές, οι ηχωβολείς, έχουν ανάλογα µε τη συχνότητα της δέσµης που παράγουν και διαφορετικές διαγνωστικές εφαρμογές.